Високо-високо... за въздушните балони в Швейцария

Високо-високо... за въздушните балони в Швейцария

| | Брой прочитания: 795

02.03.2018

Най-високо от всичко достигат мечтите на хората. Но и балоните с горещ въздух не им отстъпват. А ако се чудите кое е общото между двете, отново трябва да потърсите отговора в „добрата стара Швейцария“.

 

Да, Швейцария и въздушните балони имат дълга и интересна съвместна история. Още през далечната 1931 г. швейцарският физик Огюст Пикар излита от Аусбург, Австрия в алуминиева капсула, прикрепена към въздушен балон. Целта му е да достигне до стратосферата, за да изследва теорията за относителността на Айнщайн, като измери активността на космическите лъчи. Успява да се издигне до рекордната височина от 15 785 метра. Той осъществява общо 27 полета, а максималната височина, до която полита, е 23 000 метра.

 

 

 

/Построен през 1989 г., паметникът "Пикар" припомня аварийното кацане на професор Огюст Пикар на 27 май 1931 г. в ледника Гургъл/

 

 

Години по-късно и по-точно през 1999 г. внукът на Огюст Пикар, Бертран Пикар, излита от Шато д‘О – малко село в Швейцария, недалече от известния град Лозана, с балона Breitling Orbiter. Заедно с Брайън Джоунс стават първите хора, обиколили Земята с балон, като прекарали във въздуха 19 дни и победили в това начинание самия Ричард Брансън. Явно летенето с балони е било нещо като семейно хоби и традиция на фамилия Пикар.

 

След като научихте този интересен аспект от историята на балоните и тяхната връзка със семейство Пикар, сигурно няма да ви се стори странно, че точно на мястото, от където излита Бертран Пикар през 1999 г., а именно Шато д‘О, се провежда ежегоден Фестивал на балоните с горещ въздух. Това се случва всяка година от 27 януари до 4 февруари, като тазгодишното издание на фестивала отбеляза и неговата 40-та годишнина.

 

 

 

/Фестивал на балоните в Швейцария/

 

 

Фестивалът се провежда за първи път през 1979 г., когато в него участват 12 балона от 5 страни. Постепенно събитието се разраства и сега то събира пилоти от над 20 различни страни и около сто балони с горещ въздух в различни форми и цветове.

 

Някои от атракциите, които предлага, са нощно шоу с музика и светлини, състезания през деня, разходки с балони за посетителите и ден за децата. Разбира се, най-голямата атракция си е самото въздухоплаване в балон над Алпите, любувайки се на приказната зимна картина, както и на другите балони с горещ въздух. Някои от тях са с доста интересни форми. Така например може да имате щастието да полетите в балон с форма на крава, на пингвин или в балон с лика на Чарли Чаплин. Ако ви е интересно защо балоните с горещ въздух отлитат все от Шато д‘О и там се провежда фестивалът, има си реална причина за това и тя е доста проста – климатът там се оказва идеален за осъществяването на такива полети. Все пак имайте предвид, че летенето с балон е силно зависимо от метеорологичните условия и понякога полетите могат да бъдат отменени за деня, но пък да се осъществят още на следващата сутрин.

 

Дори да сте пропуснали фестивала на балоните в Швейцария тази година, след време пак можете да отидете там, за да се насладите на гледката и да се реете високо, високо над Аплите в балон посред зима. А за да имате подкрепа, благоприятстваща гърлото, се запасете с Herbitussin билкови пастили – с етерични масла и билки по рецепта, вдъхновена от швейцарските монаси.