Силата на билките в кулинарията: как да ги използваме и за какво?

Силата на билките в кулинарията: как да ги използваме и за какво?

| | Брой прочитания: 1887

22.12.2017

„На всяка манджа мерудия“ е време да се превърне в „На всяка манджа билка“, защото билките така са навлезли в кулинарията, че вече няма себеуважаващ се шеф-готвач, който да не добавя стрък мащерка или да не поръсва с куркума ястието си, за да го превърне в истински шедьовър.

 

Билките са безценен дар от природата. Лечебните им свойства са познати от дълбока древност, но не по-малко ценени и важни са те в кулинарията. Използването им като подправки не е просто каприз, доказано е, че те подобряват вкусовите качества на храната и помагат за по-доброто ѝ усвояване.

 

 

Начините им за приложение са разнообразни – могат да се добавят пресни или сушени, да се ползват семената или листата им, корените или плодовете им. Пътешествието в света на билките е дълго и ароматно. Нека го започнем, като обърнем внимание на няколко ценни билки, използвани в кулинариятa.

 

Резенето е наричано още див копър. От него може да се ползва на практика всичко – семената, зелената част и грудката. То съчетава специфичния вкус на копъра и аромата на анасона. Най-често се добавя в ястия, в салати, студени супи или сандвичи, в някои италиански трайни колбаси. Отива си и с картофи, цвекло, цикория, краставици, домати, патладжани или зелени салати. Радва се на голямо приложение в арабската и индийската кухня. Когато се готви с резене, важно е то да се добави към края на термичната обработка, за да запази вкусовите си качества.

 

 

 

Mароканско пиле с резене

 

 

Анасонът е наистина древна подправка. Има сведения, че в Египет, още по времето, когато са стрoени пирамидите, хората са хапвали хляб, поръсен с анасон. Като подправка анасонът се използва в някои сладкарски изделия. Веднага се сетихте за лакрица, нали? Но не само. Добавя се още в традиционните меденки в Англия, както и в някои трайни колбаси. Познат е дори като добавка към кафето. Ето това е нещо, което трябва да се опита.

 

 

Сладкият корен носи още името женско биле. Той се радва на голяма популярност в производството на редица сладкарски изделия. По-ценното е, че е богат на натрий, желязо, калций, магнезий, Витамин Б комплекс. В ежедневието си е хубаво да пием чай от сладък корен. Той подсилва имунната система, освен това гони депресията и умората.

 

Ментата има силен и приятен аромат. В кулинарията се използва предимно градинска мента и по-точно листата от нея. Тя е чудесна добавка към някои плодови салати, обогатява вкуса на ягодите и ананаса, но спокойно може да се прибави и към редица меса, като агнешко, пилешко, риба, към някои салати и морски дарове. Във Великобритания винаги консумират агнешкото с ментов сос. Това е закон, както поливането със сос „Грейви“ на печеното телешко или боровинковия сос към пуйката. Ментата е и незаменима добавка към много напитки, особено през лятото, защото има ненадминато освежаващо действие.

 

Мащерката придава цвят и неповторим аромат на ястията. Когато влезеш в една кухня, винаги можеш да познаеш, ако нещо се готви с мащерка. Тя перфектно отива на риба, свинско, телешко, както и на дивечово месо, птиче месо или ястия с гъби. Но кой не е чувал и за чудодейните свойства на чая от мащерка? Той помага много срещу болно гърло, главоболие, кашлица.

 

Маточина. Ще я познаете по силния аромат, който напомня на този от лимонова кора. В кулинарията се използват листата от маточина и се добавя предимно към по-тежки меса, риба и ястия с гъби.

 

Градинският чай, или салвия, е подправка, широко използвана най-вече в италианската кухня. Меса като агнешко, свинско, пилешко, овнешко или заешко добиват неповторим вкус, когато се натрият със салвия. Тя е и подходяща подправка към домати и картофи. Може да се използва пресен или сушен градински чай, като сушеният има по-силен аромат.

 

Тези билки заемат своето заслужено място в кулинарията – дали за месо, салата, сладки или просто, за да си направим чаша ароматен чай. Всички те, както и други полезни и ароматни билки, са част от съставките на Herbitussin билкови пастили.

 

Естествената сила на природата!