Полезните свойства на исландския лишей

Полезните свойства на исландския лишей

| | Брой прочитания: 2847

09.01.2019

Исландският лишей, както показва и самото му наименование, произлиза от Исландия. Често срещан е по планинските райони в северната част на страната, но вирее и по високите планински райони на Северна Америка, Средна Азия, Европа, включително и в България. Той представлява нещо между гъба и водорасло и обикновено достига до височина от 7-8 сантиметра. Горната му част е с масленозелен цвят, а в основата си е сиво-бял. Може да се използва цялата част на растението.

 

 

 

Той „се чувства“ най-добре и е в най-големи количества именно в Исландия заради климата. Там се отнасят с особена грижа към това богатство и не толерират никакви навлизания в площите с исландски лишей, защото човешките стъпки или следи от гуми могат да го повредят необратимо.

 

В Исландия с право бранят така силно това растение. То има редица полезни свойства.

 

Счита се, че исландският лишей е първото растение, използвано от хората като храна. Самите исландци го използват с тази цел още от момента на заселването си по тези земи през 874 г. Първото му по-популярно споменаване е в книга от 1281 г., в която се казва, че е забранено да преминава в чужди ферми, за да се събира исландски лишей. Заради суровия климат в страната и невъзможността да оцелеят много посеви, именно исландският лишей е бил спасение за хората в продължение на години. Бил е използван за направата на хляб, за супи и каши, тъй като в малки дози възбужда апетита и има добър ефект при недохранване.  И до ден днешен се използва при силно изтощение или преумора. В помощ е на организма  и при страдащите от астма и диабет. Ето защо никак не ни учудва защо някога в Исландия се е считало, че колкото по-големи площи с исландски лишей има в даден имот, толкова по-ценен и скъп е той.

 

Още от древността обаче исландският лишей, освен като храна, се използва като билка против кашлица.  В наши дни това е най-високо цененото му свойство. Той има изключително благотворно въздействие върху фаринкса, ларинкса и симптомите на болно гърло. Едно от най-характерните му действия върху дихателната система е биоадхезивният ефект – образува филм върху лигавицата на горните дихателни пътища, предпазвайки ги от външни влияния.

 

Помага при всякакъв вид кашлица – бронхиална, магарешка, има омекотяващо и отхрачващо действие, тъй като е богат на слузни вещества. Исландският лишей е познат още като естествен антибиотик, който допълнително подпомага правилното функциониране на имунната система, има антивирусно и антибактериално действие.

 

Употребява се и в козметиката, най-вече за направата на мехлеми и кремове. Както стана ясно, не е непознат и в кулинарията. Когато готвите с исландски лишей обаче трябва да знаете, че вкусът му е леко горчив и може да бъде омекотен, ако се смеси с мляко, при приготвянето на супа например, или с мед при приготвянето на чайове и запарки.

 

  

 

Когато усетите неприятната болка, дразнене в гърлото и кашлица, не бързайте към безбрежните исландски планини, осеяни с исландски лишей. Най-добре се възползвайте от  полезните му свойства като основна активна съставка на Herbitussin пастили Специална селекция с исландски лишей – с два интензивни вкуса и богат билков състав!

 

Herbitussin – естествената сила на природата!

 

Референции:

  1. Assessment report on Cetraria islandica (L.) Acharius s.l., thallus   EMA/HMPC/36866/2014

 

 

 

 

Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на услугата.
Научи повече

СЪГЛАСЕН СЪМ