От природата с любов: билки с противовъзпалително действие

От природата с любов: билки с противовъзпалително действие

| | Брой прочитания: 1638

19.12.2019

Щом е билка с полезно действие – запомни я! Щом е с противовъзпалително – в домашната аптечка набави я!

Знаем, че най-честата ответна реакция на организма, сигнализираща ни, че той се бори с вредни дразнители от външната среда, е възпалението. В такива случаи защитният механизъм на тялото има за задача да отстрани външните агенти, предизвикали този процес. Това, което можем да направим, за да му помогнем по щадящ начин, е да почерпим естествена сила от природата. Ежегодно тя ни поднася букет от билки с редица ценни качества. Само трябва да разучим техните свойства и да направим подходящия подбор за студените дни.

 

Ето и готов списък от билки с противовъзпалителни свойства за домашната ви аптечка:

 

Градински чай

Или салвия притежава редица полезни свойства, но днес ще акцентираме на противовъзпалителното и антибактериално действие, благодарение на които тази билка успокоява дразненето в гърлото. Съдържа още витамини от групата B, регулиращи метаболизма и нервната система, а в листата ѝ има камфор, който благоприятства бронхите.

Дори само това е достатъчно, за да включим салвията в природната си аптечка.

 

Резене

Може би ще го разпознаете бързо с другото му наименование – див копър. Той се слави с широка употреба не само в кулинарията, но и като растение с успокояващо, обезболяващо и противовъзпалително свойство. С терапевтична цел се използват узрелите, изсушени плодове и коренът му, които съдържат полифенолни антиоксиданти и мощни противовъзпалителни средства. Може да е изненадващо, но дивият копър помага при намалени защитни сили на организма, пресипнал глас и за правилната функция на бронхите.

Затова с едно на ум за резенето – освен че ще обогати вкуса на топлата ви супа, може да вземе участие и в билковия букет за подпомагане на бронхите и гърлото.

 

Евкалипт

Толкова много свойства само в няколко капки етерично масло от евкалипт...

Днес обаче се спираме на противовъзпалителното и успокояващото му действие за помощ при проблеми с бронхите и гърлото.

Може да използвате две-три капки етерично масло от евкалипт за инхалации с водни пари за бронхите. Също така, приемайки разтворено евкалиптово олио във вода по 3-4 глътки сутрин, обед и вечер, ще помогнете за втечняването на бронхиалния секрет и освобождаване на дихателните пътища.

По една лъжица прашец от евкалипт вечер ще повлияе благоприятно синусите, а за дразненето в гласните струни и гърлото можете да разчитате на билкови пастили за смучене с масло от евкалипт.

 

Анасон

Сигурни сме, че знаете за благотворното влияние на анасона върху гласа, но запознати ли сте, че спомага за отделянето на бронхиални секрети? Точно така – екстрактът от растението се използва като помощно средство и за правилните функции на бронхите. Поради съдържанието му на витамини А, С, D, Е, К, С и противовъзпалителното му действие анасонът заслужава да бъде добавен към домашната ви аптечка с билкови екстракти.

 

Сладък корен

Звучи сладко, нали? И точно такъв е вкусът на тази билка, заради съдържанието на веществото глициризин. Отвъд това обаче слакият корен се отличава с мощно противовъзпалително свойство, поради което облекчава всякакви разранявания на тъкани. Притежава още отхрачващо действие и благоприятства гласните струни.

Това не е ли достатъчно, за да го добавите към билковата си аптечка в помощ на бронхите и гърлото?

 

Можете да откриете екстрактите от тези билки сред богатия естествен състав в Herbitussin билкови пастили за бронхи и гърло - с изключително богата комбинация от 20 билки, пчелен мед и етерични масла Herbitussin. Естествената сила на природата!

 

Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на услугата.
Научи повече

СЪГЛАСЕН СЪМ