Неподозираните свойства на лечебната ружа

Неподозираните свойства на лечебната ружа

| | Брой прочитания: 2041

09.10.2018

Неподозираните свойства на лечебната ружа

Когато гърло те тормози, ценно време не губи, а близалка с лечебна ружа си вземи.

 

Лечебната ружа, която у нас наричаме бяла ружа или слез, е едновременно изключително красиво цвете и една от най-полезните билки за човека. Как е възможно това? За природата такова съвършенство изобщо не е трудно. Тя е създала лечебната ружа така, че всяка част от нея крие неподозирани свойства, подпомагащи облекчението на редица неразположения.

 

Самото име на билката „Althaea officinalis“ произлиза от гръцкии означава „лекувам“, затова я наричаме лечебна ружа. В древността са я използвали също за храна, а още в Древен Египет като подправка и лекарство.

 

Кои части на лечебната ружа да използваме?

Верният отговор тук е всички. И интересното е, че всяка част на растението – цветът, листата и коренът помагат срещу различни оплаквания. Важно е да се знае обаче кога е най-добрият момент за събирането на всяка част от растението. Всъщност най-полезното в лечебната ружа е слузта, която се съдържа в нея. Корените съдържат голямо количество слуз – до 35%, аспарагин, бетаин, мазнини, скорбяла, пектин, нишесте, минерални вещества. И за да се извлече максимумът от слузните вещества, корените на растението трябва да се събират през есента (около октомври и ноември), докато цветчетата е добре да се събират по време на цъфтежа им през пролетта (месец май). Листата на растението, от които се прави чай, могат да бъдат събирани по всяко време, особено ако си засадите лечебна ружа в градината. Само да знаете, че тя обича слънцето и влагата. Произлиза от средиземноморските райони, но вирее в Централна и Южна Европа (включително и у нас) и Западна Азия. Обича влажните места, около реки, езера, мората. Ако я отглеждате в собствената си градина, трябва да ѝ осигурите влажна почва, богата на соли и да я наторявате редовно с органични и минерални торове. Вирее добре и сред зеленчукови насаждения, които оставят почвата свободна от плевели.

 

Най-полезните свойства на лечебната ружа

Лечебната ружа помага най-много срещу възпалено гърло и проблеми на дихателните пътища. Едно от най-характерните ѝ действия е биоадхезивният ефект, който създава филм върху лигавицата на горните дихателни пътища, предпазвайки ги от външни влияния. Така ружата действа защитно на лигавиците и устната кухина, за да подпомогне предотвратяването на повторно възпаление.

 

Облагодетелствани от свойствата на лечебната ружа се оказват и възпалените венци, когато се прави гаргара с отвара от лечебна ружа. На практика тя помага срещу всякакъв вид възпаления, защото има мощно антибактериално действие. Не по-малко полезна е и срещу проблеми с храносмилането, метаболизма, киселини в стомаха, подпомага перисталтиката на червата, повлиява благоприятно и при проблеми с бъбреците. В козметиката екстрактът от лечебна ружа се бори с кожни раздразнения, възпаления и дерматит.

 

Под каква форма да използваме лечебната ружа

Чудодейното растение се ползва под формата на тинктура, чай и капсули. Чаят от корените на лечебна ружа помага срещу дразнеща кашлица, пресипнал глас и всякакви проблеми на дихателните пътища. Със запарката от корена пък могат да се правят компреси при разширени вени, кожни раздразнения и рани. Извлекът от корените и листата на растението е много благоприятен като козметично средство срещу суха коса, слънчеви изгаряния и дори като маска за лице, от която кожата става по-мека, чиста и еластична.

 

Но най-вкусният и приятен начин да изпитате лечебните свойства на бялата ружа са Herbitussin билкови близалки за бронхи и гърло с така ценния екстракт от корен на лечебна ружа. Освен с вкус на малина, вече можете да се насладите и на новите вкусове близалки – портокал или зелена ябълка.