Назад във времето: Кой е открил близалките и каква е тяхната история

Назад във времето: Кой е открил близалките и каква е тяхната история

| | Брой прочитания: 2327

27.11.2017

Докато разлиствал интересна книга в горската аптечка,

сгушена сред билки и малини край пътечка,

Мечо Бух-Бух разбрал, че преди него някой много отдавна близалките създал.

И зачел се той в историята древна за близалката тъй вкусна и полезна…

 

Оказва се, че още пещерните хора създали първообраза на близалката преди хиляди години. Това станало, докато събирали мед от пчелните кошери с помощта на клечки. И тъй като не искали да се губи и капка от ценния нектар, облизвали събрания мед от клечките. Археологическите проучвания показват, че в древността китайците, арабите и египтяните правели сладкиши от плодове и ядки, също запечатани в медена обвивка и поднесени на клечки, за да се хапват по-лесно.

 

Историята на „модерната близалка“ обаче датира от 17 век. През това време в Англия захарта се считала за деликатес и се правели бонбони от захарен сироп, добавяли се вкусове на мед, лимон и мента и се слагали на клечки също с цел да се консумират по-лесно.

 

Малко по-късно, по време на Гражданската война в САЩ, близалките представлявали твърди захарни изделия, които били слагани на върха на моливи, за да се ближат по-лесно от децата.

 

Ако трябва обаче да се посочи конкретен създател на близалката, то това би бил Джордж Смит. Той измисля характерното поставяне на захарните бонбони върху клечки и нарича уникалното лакомството Lolly Pop, кръщавайки го на любимия си състезателен кон.

 

По-късно била изобретена и първата машина за близалки, която можела да произвежда около 40 близалки на минута. Но истинска революция в механизираното производство на близалки направил един човек на име Самюел Борн, който изобретил Born Sucker Machine. Тази машина автоматично поставяла клечката в захарния бонбон, което било изключително изобретение до момента. Имено заради него Самюел Борн бил обявен за почетен гражданин на Сан Франциско.

 

Разбира се, с течение на времето, процесът по произвеждане на близалки бил многократно подобряван. Съвременните машини за близалки правят по около 5900 лакомства на минута. Видът и вкусът на близалките също доста са се променили. Вече има повече от сто различни варианта и всички те се радват на любовта на малчуганите и на техните родители.

 

Но дотук Мечо Бух-Бух не спрял и още различни и забавни факти за близалките видял.

 

Компанията, която е най-големият производител на близалки в света, прави по 16 милиона от вкусното лакомство на ден.

 

Близалките са герои и основна тема в немалко музикални произведения, станали хитове в класациите.

 

Най-голямата близалка е създадена през 2012 г. Тя тежала около 3176 кг, а клечката ѝ била цели 3,6 метра. Разбира се, вписана е в „Рекордите на Гинес“, като била направена от шоколад и представена върху огромна платформа в Сан Франциско по повод деня на близалката.

 

И още – на 20 юли в САЩ празнуват Национален ден на близалката.

 

Логото на най-известната марка близалки в света e по дизайн на испанския художник Салвадор Дали.

 

През 1998 г. била създадена холограма на близалка – Holopops.

 

А знаете ли, че има специално разработени близалки, чиито съставки спомагат за облекчаването на дразненето в гърлото и устната кухина?

 

Herbitussin Близалки са специално създадени за деца с подбран състав – натурален концентрат от малини, букет от билки и витамин С, които благоприятстват облекчаването на дразненето в устната кухина, гърлото и фаринкса и повлияват нормалното функциониране на имунната система.