На път към празнична Швейцария за най-известния фестивал!

На път към празнична Швейцария за най-известния фестивал!

| | Брой прочитания: 2601

01.12.2017

Швейцария е интересна, многолика и пълна със забавления. Празничната ѝ страна е качество, с което е способна да те потопи напълно в магичната си атмосфера, убеждавайки, че трябва да си част от нея поне веднъж в живота. Именно днес ще дръпнем завесите, за да разкрием повече за Джаз фестивала в Монтрьо. Той е най-големият джаз фестивал в Европа и вторият най-голям в света след този в Монреал. Провежда се край брега на Женевското езеро и определено може да предложи на посетителите си много повече от просто хубава музика.

 

Градът е известен още заради легендарното парче на Deep Purple “Smoke On The Water”,  вдъхновено от подпалването на казиното в Монтрьо от фен на Франк Запа. Също част от музикалната му история е и статуята на Фреди Меркюри, поставена на крайбрежната улица до Женевското езеро. Но това, което превръща Монтрьо в музикалната столица на Швейцария, е грандиозният джаз фестивал, започнал през 1967 година като тридневно събитие, продължаващо да пише музикална история и днес. В наши дни програмата му продължава с нестихваща музика цели 16 дни. Въпреки че името му пропагандира джаз стила, на него се изявяват изпълнители и от рок, блус, реге, соул, поп, дори рап сцената. Сред най-колоритните участници във фестивала през годините са Нина Симон, Рей Чарлс, Арета Франклин, Марвин Гей, Дейвид Бауи, Лана Дел Рей.

 

Всяка година през юли месец, когато традиционно се провежда фестивалът, Монтрьо се изпълва с музика и живот. В града се събира доста пъстра публика – от известни и нови талантливи музиканти до художници и писатели. А музиката буквално е навсякъде.

 

Музикалната разходка започва от специално предназначените за изяви сцени – една, от които е Зала Стравински, кръстена на известния композитор Игор Стравински. С капацитет от 4000 човека тя е видяла легендарните изпълнения от Би Би Кинг, Дейвид Бауи, Карлос Сантана, Ета Джеймс, Леонард Коен, Стиви Уондър и Принс, оставили истинско богатство в историята на музиката.

 

Следващата „музикална спирка“ е Монтрьо джаз клуб, предлагащ онова класическо изпълнение на джазова музика с привкус на уют и бавно движещи се сенки.

 

За всеки, който предпочита музикални експерименти на живо – Монтрьо джаз лаб предлага именно това, а после разходката естествено продължава към Листомания – мястото, посветено на новите открития и независими музикални форми.

 

Друга затворена сцена с наелектризираща атмосфера е на Щробе клуб, където се срещат всички неуморни музикални фенове късно през нощта.

 

Чарът на фестивала обаче се крие в свежия полъх от „Музика в парка“ – открита сцена с покрив от звезди, където концертите започват от два часа следобед и продължават до един през нощта. Следобедите са посветени на джаз уъркшоповете, където може да се научи много от професионализма и триковете на известни музиканти. А концертите „Out of the box“, провеждани на няколко различни локации, една от които е и замъкът Шийон, предлагат великолепна комбинация от необикновени места и артисти, които са истински музикални класици. Извън програмата на фестивала тези исторически места канят зрителите да се насладят на концерти в една доста автентична, направо средновековна атмосфера.

 

Когато казваме, че музиката е навсякъде, изобщо не преувеличаваме. Джем сешъни се правят и на лодки в Женевското езеро. Почитателите на „подвижната музика“ се настаняват удобно и в Монтрьо джаз влаковете, които предлагат пътуване под звуците на натурален джаз от Ню Орлиънс.

 

Наред с това музиката е и на всички места, на които можеш да бъдеш – в клубовете, в кафенетата, край басейна. Навярно, ако Хемингуей беше посетил Монтрьо по време на джаз фестивала, би го нарекъл „безкраен празник“.

 

Джаз фестивалът в Монтрьо се провежда традиционно през месец юли, но ако искате да станете част от него, е необходимо доста по-рано да планирате своето пътуване, тъй като той прави Швейцария притегателен център за хиляди фенове. Нещо повече – превръща я в нестихващ извор на вдъхновение.

 

Вдъхновени от швейцарските монаси са и Herbitussin билкови пастили – по оригинална рецепта с билки, пчелен мед и етерични масла.

 

Herbitussin. Естествената сила на природата!