На път към Gruyères, или разходка с „шоколадовия“ влак

На път към Gruyères, или разходка с „шоколадовия“ влак

| | Брой прочитания: 1856

30.10.2017

Пътешествие за ден – сладък спомен за цял живот

 

Когато си помислим за Швейцария, веднага в съзнанието ни изникват величествените планини, швейцарските часовници и не на последно място – шоколадът. Затова не е изненада, че точно в Швейцария човек може да изживее най-сладкото пътешествие – разходка с „шоколадов“ влак. Макар да продължава само ден, или по-точно осем часа, това пътуване е наситено с много емоции и прекрасни преживявания.

Приказното пътешествие започва от живописния Монтрьо, който пленява с красотата си, с „безкрайните“ лозя и неповторимата гледка към Женевското езеро. Заслужава си човек да прекара там поне няколко дни, особено ако е по времето на световноизвестния джаз фестивал, който се провежда в града всяка година.

Първа спирка на най-сладкото пътешествие е Грюер – малко градче, дало името на вкусното сирене, познато по целия свят. Само там човек може да се потопи във вкусната и автентична технология по приготвянето на този млечен шедьовър, като посети фабриката за производство на сирене Грюер.

В самото градче властва изцяло средновековна атмосфера, а разходката в него може да се сравни с връщане назад във времето, особено сред стените и кулите на тайнствения замък Грюер. Преди да потеглят към най-сладката дестинация, пътниците от „шоколадовия“ влак могат да се насладят на вкусен обяд в Грюер.

И най-накрая следва спирка номер три – Брок, или домът на една от най-големите фабрики за производство на шоколад в Европа. Именно там пътешествениците стават свидетели на магията – приготвянето на швейцарски шоколад. Освен че може да се наблюдава, е позволено и да се опитва от сладкото и прясно изкушение. За ненаситните любители на спомени нищо не свършва дотук – който има желание може да се запаси с шоколадови произведения от магазина към фабриката. А през годините се забелязва едно и също – всеки, който засити шоколадовия си глад, си тръгва по-щастлив и с твърди убеждения, че шоколадът наистина носи щастие!

И така, с още по-големи усмивки е време „шоколадовият“ влак да поеме обратно към началната си точка – Монтрьо.

Освен че предлага най-сладкото пътешествие, „шоколадовият“ влак безспорно се превръща в радост за сетивата. Пътуването в модерен, винтидж или вагон в стил Belle Epoque може да бъде предварително избрано спрямо предпочитанието на пътуващите. Независимо от избора на интериор и вагон, сигурно е, че всеки ще се наслади на сутрешното си кафе с кроасани пред невероятната гледка от огромните панорамни прозорци.

През юли и август „шоколадовият“ влак пътува всекидневно. Изисква се само малко планиране и много вдъхновение, за да си добавите нужната нотка сладост към едно вълнуващо пътешествие.

Като друго швейцарско богатство можем да посочим Алпите и съкровищницата им с билки. Вдъхновени от автентичната рецепта на швейцарските монаси са Herbitussin билкови пастили. Те имат богат състав от билки, пчелен мед и етерични масла, като благоприятно повлияват функцията на лигавицата на устната кухина, гърлото и дихателните пътища.

 

Herbitussin. Естествената сила на природата!