Меден урок – защо е толкова важен медът и какви са неговите „магически“ сили?

Меден урок – защо е толкова важен медът и какви са неговите „магически“ сили?

| | Брой прочитания: 1404

25.05.2018

Мед за здраве, мед за сладост, мед за радост и за вечна младост…

 

Едва ли има човек, дете или мече, които да не знаят, че медът е еликсир. Той е чист, полезен, вкусен, но в същото време притежава свойства, които за древните хора са граничели с магията. Не за друго, а защото не са могли да си обяснят как така той не ферментира. Ако бива съхраняван правилно, може да промени цвета и консистенцията си, но никога няма да се развали. Още в древен Египет медът е имал своето почетно място в живота на египтяните и дори бил признат за официално платежно средство при замяната на стоки и услуги. Безкрайният му срок на годност се доказва от открития пчелен мед в гробницата на Тутанкамон, който бил съвсем годен за консумация. Още оттогава той се използва за подслаждане, за лекуване и като средство за разкрасяване.

 

Лечебни свойства на меда

Медът е изключително богат на антиоксиданти, заради които помага при редица здравословни проблеми: понижава кръвното налягане, намалява нивата на лошия холестерол в организма, подобрява зрението, както и работата на сърцето, използва се и при третиране на рани и изгаряния. Не на последно място – той има много благотворно влияние върху болното гърло и кашлицата.

 

Кулинарните свойства на меда

Медът е изцяло натурален продукт и заради това се усвоява много по-лесно от организма, което го прави предпочитан при приготвянето на редица вкусотии. Веднага се сещате за меденки или медена торта, нали? Да не забравяме, че най-добрите шеф готвачи в света са майстори в приготвянето и на някои видове месо с мед или меден сос. Но за лятото идеалната рецепта е колкото лесна, толкова и вкусна – кисело мляко с мед и орехи.

 

 

За нея ще ви трябва само кофичка цедено кисело мляко, около 3-4 супени лъжици мед и 50 грама орехи. Разпределяте киселото мляко в купички – 3 или 4 на брой, заливате всяка порция с лъжица мед и поръсвате с орехи. Вместо орехи може да използвате бадеми. Щом има мед, гаранция е, че десертът ще е вкусен и приятен.

 

Медът за красота и младост

Със сигурност всяка дама поне веднъж в живота си, а може и всеки месец, си е приготвяла някаква маска с мед. Дали за здрава и бляскава коса, дали за кожата на лицето, или шията. Тъй като медът притежава почти същата pH стойност като на човешката кожа, той е и най-предпочитан в грижата за нея. Добавят го и в много козметични продукти, но най-вече е несравним в борбата с бръчките. Затова на практика помага за здравето, красотата и запазването на „вечната младост“ в хората.

 

 

 

Както казва Мечо Пух: „Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед – това са две гърненца с мед“.

 

Herbitussin Специална селекция са билкови пастили, създадени в хармония с естествената сила на природата. С основна активна съставка исландски лишей и подбрана комбинация от пчелен мед и натурални екстракти Herbitussin повлияват благоприятно фаринкс, ларинкс и симптомите на болно гърло.