Коледа по швейцарски със Самиклаус и Шмуцли

Коледа по швейцарски със Самиклаус и Шмуцли

| | Брой прочитания: 732

18.12.2017

Коледа чука на вратата, но знаете ли, че в Швейцария вече са я отпразнували?

 

Да, странно или не, там Дядо Коледа идва на 6 декември, но не се казва Дядо Коледа, а Самиклаус. Не лети с шейна, теглена от елени, нито пък най-верните му помощници са малките джуджета и Снежанка. Нещата в швейцарската Коледа стоят по друг начин, но традицията предизвиква същата празнична еуфория.

 

В Швейцария Самиклаус обикновено е облечен в червени свещенически одежди, а неговият верен помощник се нарича Шмуцли.

 

На Коледа те излизат от горските си домове в планината, за да изпълнят мисията си – да зарадват децата с лакомства. Придвижват се с магаренце, а в някои случаи и с пони, закичено със звънчета около врата, с което обикалят от врата на врата и отдалече съобщават, че наближават.

 

Шмуцли, чието име произлиза от немската дума der Schmutz /мръсотия/, се облича в тъмнокафява роба, а лицето му винаги е боядисано в черно с въглища. Една стара швейцарска легенда гласи, че Шмуцли винаги е изцапан, защото живее в гората и постоянно е на пост да се грижи за животните. Един ден го посетил добрият Самиклаус, за да пие чай и да си отдъхне от пътя. Когато рекъл да си ходи обаче, незабелязано чувалът му се закачил на един пирон и се скъсал. Вървейки по пътя, Самиклаус усетил, че чувалът му олеква, и като погледнал назад – подаръците падали ли падали от прокъсаната дупка. За щастие се задал и услужливият Шмуцли, който събирал подаръците подир Самиклаус. Така двамата станали добър екип и започнали да обикалят домовете на хората, за да ги радват по празниците.

 

За да заявят посещение – родителите из цялата страна пишат предварително до Самиклаус и Шмуцли, а при посещението Самиклаус чете похвали и бъдещи цели за децата от „Великата книга“. В отговор малчуганите рецитират стихчета и пеят песнички, а накрая Самиклаус и Шмуцли ги радват с цяла торбичка, по традиция пълна с фъстъци, орехи, шоколадчета, джинждифилови сладки и подарък. Ако пък децата са били непослушни, са изправени пред опасността Шмуцли да ги натовари в чувала си. За щастие това са само заплахи – от онези, които всички родители използват, за да накарат малчуганите да слушат. В чувала на Шмуцли пък, освен въглища, има и място за сладкишите и даровете, с които родителите благодарят на скъпите си гости.

 

Тази швейцарска традиция представя класическия контраст между добрите и злите сили в лицето на Самиклаус и неговият антипод Шмуцли.

 

Традициите за швейцарската Коледа всъщност водят своето логично начало още от сценките, разигравани от учениците в манастирите през Средновековието, които по-късно добиват популярност и в Централна Европа.

 

От швейцарски манастири води началото си и рецептата за Herbitussin билкови пастили – с букет от билки, етерични масла и пчелен мед те са вдъхновени от швейцарските монаси.