Какво значи да ти скрият шапката?

Какво значи да ти скрият шапката?

| | Брой прочитания: 2031

24.04.2019

-          Чик-чик-чик – обявявам старт на научната сутрин! – развълнувано разгласи врабчето пред кръглото прозорче на мечешката хралупа.

После направи рязък завой, размаха още два-три пъти с криле и се провикна през комина на съседското теле:

-          Започва точно в 10 с разговор за пчелите!

 

Скокна и стремглаво се спусна към другите горски къщи, за да уведоми всеки обитател по ред на номерата, че бухалът ще води беседата в гората!

 

Не след дълго теленцето Мух-Мух тропна в двора на мечето:

-          Хайде, Бух-Бух, ставай и пред трибуната заповядай!

 

Съвсем готово за урок, мечето се появи с тетрадка и молив – да може всичко важно да запише що касае небето, гората и пчелите. Гушна Мух-Мух с пухкава прегръдка за добро утро, почеса се под уше и рече:

-          Мух-Мух, попринцип знам, че пчеличките правят вкусния мед – все пак ми е любим десерт. Но пък днес се чудя и се мая има ли нещо по-важно, което за тях трябва да зная?

-          Разбира се, че ще научим някоя нова рецепта с мед от книгите на бухала – без много да му мисли отвърна телето – в тях са събрани полезни неща чаaaк от долната гора.

 

Докато разговаряха и вървяха към урока, хоп – кацна на рамото на малкото мече сновящото врабче:

-          Ах, колко предубедени звучите... Но днес освен че нещо важно ще научите, в предизвикателството за следващия урок ще можете да се включите!

 

И така, малките деца неусетно се намърдаха пред трибуната измежду ученолюбивата тълпа. „Дзън, Дзън, Дзън“ – оглави старта на часа, а бухалът кацна на високия дънер с академична шапка на глава.

-          Ах, колко много любопитни деца! Знам, знам, колкото сте ученолюбиви, толкова сте и нетърпеливи... Затова започвам да разказвам за пчелите, за да видим кой ще ми скрие шапката после във веселбите!

 

Сигурен съм, че сте наясно как се получава вкусният мед, а някои тук, като Mечо Бух-Бух, повече от други... И сега сериозно – знаете ли, че докато събират прашец или нектар от цветята, пчеличките помагат за това да имаме повече растения в гората? Ето как:

На повечето от тях телцата са покрити с пухкави власинки, по които се прикрепят цветните прашинки. Прелитайки от цвят на цвят, всяка пчела поръсва тичинките на другите растения с прашец. И така без да знаят те създават нови растения за нас!“

 

Докато записват захласнати, бухалът отправи задача с ясно условие към децата:

-          И сега, идва време за игра – помислете как да ми скриете академичната шапка!

С полезни факти ли, или интересни примери, всеки да прецени, стига в играта да се включи!

В този момент между мечето и телето настана суматоха:

-          Бух-Бух, чу ли? От всичко разбрах само, че трябва да скрием шапката. Ти какво предлагаш?

-          Хмм – мечето се замисли за секунда, ала после на две на три забавен план сподели – ами няма да е трудно. Слушай – както съм с раничката на гърба ще се покатеря на дръвчето, а пък ти през това време му задай въпрос за пчелите. Тогава ще дръпна шапката отвисоко и ще я скрия в раницата!

 

И така и стана – докато се кикотеха децата мечо взе че се покатери по елата. Хвана се със задните лапи за клона и се провеси надолу с главата. Но скоро започна да му тежи „Ох, днес май с медените питки прекалих“ си каза, ала от плана не се отказа. Провеси лапичка, хвана шапката и я скри. След няколко секунди, уви, клонът се счупи и мечо се сгромоляса на земята, а от раничката му се разсипаха нещата.

-          Бух-ух-ух – засмя се бухалът – Мечо, какво разсипа на земята? Тетрадка и молив, шапката ми и рецепта за...?

-          За Herbitussin Близалки, г-н бухал. Те помагат за бронхите и гърлото и се правят с витамин C, лечебна ружа, салвия и лайка. Знам тази рецепта от моята майка – отвърна мечето и продължи – а от днешния урок осъзнах, че пчеличките повече трябва да пазим, за да може всяка пролет да бера свежи съставки и близалки да създавам сладки! Така винаги на всеки ще помагам, щом гърлото му с проблеми се обади!

 

Бухалът толкова се впечатли, че академичната си шапка на Мечо Бух-Бух подари. Отделно на децата обясни, че не е нужно да кроят специални планове, за да „скрият шапката“ на някого. Ако знанията и добрите си дела покажат, може да се каже не само, че са го впечатлили, а и че шапката са му скрили!

 

Така завършва, приятели, тази история за нашата Мечка с Herbitussin билкова аптечка. Очаквайте още малки приключения с големи поуки от горските приятели и Мечо Бух-Бух!

 

 

Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на услугата.
Научи повече

СЪГЛАСЕН СЪМ