Каква е тайната символика на билките

Каква е тайната символика на билките

| | Брой прочитания: 2130

11.09.2018

Билките носят своите тайни от векове, дори хилядолетия.

 

Още в Римската империя са били използвани в редица ритуали, както и за да се отбележат важни събития от живота на хората. Древните римляни закичвали на главите си лаврови венци да отпразнуват победата и мира, а за древните гърци лавровите листа (за нас познати и като дафинов лист) били високо ценени като защитник от болести, вещерство и светкавици. Символиката се запазва силно изразена и до днес – лавровите листа са символ на победа, чест и награда.

 

От дълбока древност до наши дни в сватбените ритуали се използват розови листенца. Всички ги асоциират с любов и победа, което изразява и тяхната символика. Затова с тях бил осеян и пътят на победителите в Древен Рим.

 

Символиката на лавровите и розовите листа отдавна не е тайна за нас, но сега ще разгърнем древните книги за други билки, за да разберем за тяхното скрито значение. Защото, както за всяка болка има билка, така и зад всяка билка има тайна.

 

Лайката е призната като универсално лечебно и козметично средство, но тайното ѝ значение е преодоляване на бедствията, търпение, дълголетие, мъдрост.

 

 

Ментата пък, която е позната с освежаващото си и успокояващо въздействие, е в пълен унисон със скритата си символика – цялостно обновяване, мъдрост, добродетел.

 

 

Все по-често използваме резенето в кулинарията. Въпреки че дълги години преди това е било пренебрегвано като добавка за ястията, активно се е ползвало в медицината – като средство за отслабване и дори противоотрова при ухапвания от някои змии и скорпиони. Неговото тайно значение е сила, ласкателство, похвала.

 

 

Маточината от векове се използва за справяне с много проблеми, свързани с нервната система, както и за лекуване на бактериални инфекции. Тя е символ на съчувствие, състрадание, симпатия.

 

 

 

Белият равнец има много силно тайно значение, а именно – нестихваща любов. Той е познат най-вече като женска билка, защото помага срещу редица женски неразположения и проблеми.

 

 

Мащерката символизира активност, смелост, кураж, сила. И определено има силата да се справя с много здравословни проблеми, най-вече на дихателните пътища. Слави се и с мощно действие срещу всякакви бактерии и гъбични инфекции.

 

Може символиката на билките все още да оставя мистичен привкус и никога да не бъде разкрита докрай. Но това, което е неоспоримо от векове, е тяхната естествена сила!

 

Открийте богат набор от билки и етерични масла в Herbitussin билкови пастили – в помощ на бронхите и гърлото.

 

Herbitussin. Естествената сила на природата!