Как се влиза в тесен приятелски кръг?

Как се влиза в тесен приятелски кръг?

| | Брой прочитания: 1583

18.01.2019

Всички къщички и землянки в гората с пухкав сняг бяха покрити, а короните на дръвчетата сякаш в нежни воали обвити. Въпреки зимната гледка, навън грееше ярко слънце и лъчите му не пропускаха да погалят всеки горски дом.

 

Хоп – пляс, хоп-пляс… Телето Мух-Мух цяла сутрин подхвърляше и хващаше един обръч – беше го взело от старата бъчва, с години стояла в родителската къща.

 

-   Колко неща за игра има в тази гора, а аз намерих точно този обръч… Ако имах квадрат, щях да сглобя от него къща. Ако имах триъгълник щях да си направя триножник... Но на този пусти кръг... Колкото и да се мая, приложението не мога да му разгадая. – разсъждаваше телето, докато продължаваше да подхвърля обръча към небето.

 

По едно време яркият слънчев лъч над погледа му се закри и „туп“ две малки пряспи от дървото се изсипаха между неговите уши.

 

- Хей, какво си ти? – изтупа се телето и от снежинките разкри своите очи.

- Хайде сега, много моля да не слушам повече това! – намести се бухалът на клона. – Ти си умно теле и на обръча завчас ще измислиш приложение... Какво ще кажеш обаче, ако ти дам нещо по-добро за размишление?

- Ами защо пък не – засмя се Мух-Мух под сурдинка – само нека включва моето приятелче пухкавото мече.

- Ето, запиши си – с него приятелските сили обединете и до вечерта как се влиза в тесен приятелски кръг ми кажете. Използвайте тефтерче и молив – на гатанката да запишете отговор вежлив!

- Ихаа, най-накрая този кръг ще влезе в употреба! – нарами обръча телето и се пързулна по снега със засилка към хралупата на мечето.

 

„ДуУм“ спря се в мечешката врата и така я разтресе, че цяла пряспа го покри от глава до пети.

 

-   Какво правиш? – открехна се вратата.

-   Хихи-хи, ами, аз реших, в този зимен ден да си спретнем малка викторина. Цяла сутрин мисля какво с този обръч да измайсторя, а после мъдрият бухал се появи и сложи край на мъките ми май!

 

И така теленцето набързо сподели, че загадката на деня е „Как се влиза в тесен приятелски кръг?“. Щом се огледаха двете деца установиха, че половината от нея е разкрита – кръгът вече е наличен, но за да е приятелски, трябва ли да е леееко по-различен?

 

Докато размишленията кипяха, питки се пекоха и се пи горски чай. Накрая мечето и телето решиха, че в хралупата ще спретнат малък приятелски рай. Не се мина дълго и през комина нещо се спусна…

 

-   Схх-ссс, схх-ссс – хоп, падна един букет от лайка, а след него и гущерчето, което винаги го носеше като подарък за мечешката майка. – Бух-уххх-ух, добър ден, в цялата гора се носи аромат на питки, та реших да ви навестя и пресни билки да ви донеса!

 

Бух-Бух и Мух-Мух се спогледаха така сякаш обща мисъл ги обедини и в един глас към гущерчето се разкри:

-   Приятелче зелено, искаш ли да се включиш в нашата викторина? Ние сме я решили почти наполовина… Трябва да открием как се влиза в тесен приятелски кръг, затова скачай в обръча с нас!

 

Логично било да се подредят по големина – първо застана мечето, до него се сгуши телето и остана едно малко крайче място колкото гущерчето да си положи кутрето. После пък решиха да се обърнат с гръб един към друг и като последен вариант – да застанат на един крак. Ала мястото в обръча така и не стигна.

 

Докато падаха и се смяха децата, саждите от комина започнаха да им дразнят гърлата. „Буху-бух, муху-мух, уху-ух“ едно след друго в хралупата ехтяха.

 

-   Ох, простете – прошепна Бух-Бух – ще изляза от кръга, за да взема запас от билковата си аптечка. Ето – нося ви три вида Herbitussin близалки за бронхи и гърло – с вкус на малина, портокал и на зелена ябълка. Преди лягане от тях вземете, до утре всяко буху-бух сразете!

 

Всеки с близалки се гости и легна сладичко да си поспи. На сутринта телето Мух-Мух стана и се сети за тефтера, за молива и за това „как се влиза в тесен приятелски кръг“. Самоуверено на първата страница написа:

„За да влезеш в тесен приятелски кръг, не ти трябва обръч, нито много другарчета накуп, а безрезервна добрина, смях и подкрепа, събрани в една мечешка шепа!“

След което пусна писмо до горския бухал със заглавие „Как се влиза в тесен приятелски кръг – категорично решено!“

 

Така завършва десета малка история с голяма поука за приятелството! Очаквайте скоро следващото приключение на нашата дружелюбна мечка с Herbitussin билкова аптечка!

Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на услугата.
Научи повече

СЪГЛАСЕН СЪМ