Как да си направим хербарий от полезни билки и цветя

Как да си направим хербарий от полезни билки и цветя

| | Брой прочитания: 11166

14.03.2019

С малко сняг, но и с много слънце пролетта идва и се надяваме скоро да ни покаже цялата си красота с всяко цвете и всяка свежа тревичка. Може би сега е идеалното време, в което да съберем любимите си растения и да направим един прекрасен хербарий. Още по-хубаво би било да го оформим като красива картичка, която после да подарим на любим човек. Защо не по случай първа пролет?

 

А ето колко лесно и забавно е да се измайстори такъв шедьовър.

 

Необходими материали за красива картичка- хербарий от цветя и билки

-          Букет от любимите ни цветя и билки

-          Хартия

-          Голяма и дебела книга

-          Пинсети

-          Хартиено тиксо и ножици

-          Картонен лист формат А4

-          Лепило за хартия или водоразтворимо лепило, което става прозрачно, след като изсъхне, и четка за нанасяне

-          Химикалка

-          Акрилен лак (по желание)

 

 

 

Стъпки на изготвяне

 

Разделяме букета от билки и цветя, отделяме всяка тревичка.

Отваряме книгата и между двете страници поставяме лист хартия, после върху нея слагаме едно от растенията. Хубаво разстиламе всяка част от растението върху листа хартия, така че никоя част от него да не е прегъната или намачкана. Най-добре е да слагаме листенцата с лицето надолу, отгоре слагаме друг лист хартия и затваряме книгата.

 

Повтаряме процеса с всяка билка и тревичка. Ако се налага, използваме повече от една книга. Книгата иликнигите с така пресованите растения поставяме под тежестта на други книги и ги оставяме за около една седмица. Не надничаме и не отваряме, а ако след този период те още не са добре изсъхнали, оставяме ги там за още една седмица.

 

Така пресованите и вече поизсъхнали растения премахваме от книгата (едно по едно) с помощта на пинсети, тъй като растенията са вече доста деликатни. Сгъваме картонения лист А4 на две, така че да направим картичка.

 

И тук идва най-творческата част. Първо решаваме как да аранжираме цветята на лицевата част. Експериментираме. Можем да поставим едно глухарче например или няколко стръка мащерка, оформени като букет. Когато решим, какво ще краси лицето на картичката, внимателно залепяме цветята или билките върху картона. Вътрешната част пък можем да запълним с останалите цветя и билки, като всяка от тях подредим със стеблото надолу, после я залепяме с хартиено тиксо, върху което с красив почерк изписваме името ѝ.

 

След като лепилото изсъхне, можем да нанесем акрилен лак върху всяко растение за по-голяма здравина и за да избегнем риска от размествания. И за да бъде нашият шедьовър възможно най-красив и завършен, на лицевата част на картичката с красив почерк изписваме и хубаво послание, като „Честита Първа Пролет!“, „Бъди щастлив/а!“ или просто „Обичам те!“

 

Това е всичко. Нашата картичка – хербарий е готова.

 

Билките вдъхновяват, но и помагат. Така са създадени Herbitussin билкови пастили за бронхи и гърло с богат букет от билки и етерични масла, вдъхновени от естествената сила на природата!

Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на услугата.
Научи повече

СЪГЛАСЕН СЪМ