Как да си направим билкова тинктура в домашни условия

Как да си направим билкова тинктура в домашни условия

| | Брой прочитания: 15774

21.02.2019

Понякога чаша ароматен чай може да се окаже недостатъчно силна, за да облекчи някоя болка или неразположение. За тези случаи е най-добре да разполагаме с тинктура, а още по-добре е, ако сме си я приготвили сами. Да си направим билкова тинктура всъщност може да бъде много забавно и със сигурност полезно занимание.

 

Какво точно е тинктура?

Много често хората считат, че всеки екстракт от билки е тинктура, но не е така. За да се нарече тинктура, следва да е концентриран билков екстракт със съдържание на алкохол. Приемът му може да става директно или да се разтвори във вода и чай.

 

Тинктурите са малки, удобни за пренасяне, лесни за използване и с по-добра ефективност от чая например. За да извлечете лечебната полза от дадена билка чрез чай, трябва да направите 4-5 чаши, а само с една-две капки тинктура може да постигнете същия ефект. Допълнително наличието на алкохол в тинктурата я прави доста по-трайна. Например някои видове могат да се съхраняват около пет години, дори повече.

 

Как да си направим тинктура у дома?

Тя може да се приготви от свежи или от изсушени билки. Трябват ви набор от билки, стъклен буркан и алкохол. Алкохолът е веществото, което извлича полезните свойства на билката. Можете да използвате всякакъв алкохол, като за най-подходящи се считат водката, ромът и алкохолите, направени от зърнени култури.

 

Ако приготвяте тинктура от изсушени билки, обикновената водка ще свърши добра работа. Но при свежите растения по-добър резултат ще постигнете с алкохол с по-висок градус.

 

Какви са мерките и съотношенията при приготвянето на тинктура

  • Със свежи билки – пълните 2/3 от буркана
  • С изсушени билки – пълните 1/2 от буркана
  • С пресни или изсушени корени или плодове – пълните от 1/3 до 1/2 от буркана

 

Приготвяне

Хубаво нарежете пресните или счукайте изсушените билки.

Сложете ги в буркана, след което го допълнете с алкохол, докато билките се покрият хубаво с течността.

Затворете буркана, използвайки пластмасова или капачка със силикон. Ако използвате метална, предпазете я, като под капачката поставите найлон и хубаво затворете буркана. Оставете буркана на сухо, хладно и тъмно място.

Разклащайте буркана на всеки два дни и проверявайте дали алкохолът не се е изпарил. Важното е да покрива добре билките. Ако течността е намаляла, допълнете с още.

Оставете сместа да престои около 6 до 8 седмици.

След което можете да прецедите сместа в стъклен съд през марля. Предварително си набавете малки шишенца, за предпочитане от тъмно стъкло с капкомер и разпределете тинктурата в тях.

За улеснение поставете етикети на всяко шишенце – какви билки се съдържат в тинктурата и датата, на която е бутилирана. Както казахме, добре съхраняваната тинктура може да е годна в продължение на повече от пет години.

 

Ето и как да си приготвите тинктура за спокоен сън?

  • Цвят от лайка
  • Цвят лавандула
  • Алкохол по избор

Капка или две в чая или в чаша вода вечер ще подпомогне спокойния ви сън.

 

Открийте цветът от лайка като основен в съдържанието на богатия билков състав в Herbitussin пастили и Herbitussin Специална селекция. И още по хубавото е, че можете да приготвите тинктура от всяка билка или корен, събрани в пастилите, тъй като всички те са доказали своите благоприятни свойства.

Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на услугата.
Научи повече

СЪГЛАСЕН СЪМ