Дразнене в ларинкса – какво трябва да правим в този случай

Дразнене в ларинкса – какво трябва да правим в този случай

| | Брой прочитания: 1000

29.01.2020

Драскане, парене, дразнене в гърлото... След няколко дни ги придружава и загуба на гласа, а в по-лошия случай отпадналост и умора. Това е познат сюжет, особено актуален за студения сезон, а понякога и извън него.

 

Функцията на ларинкса често бива засегната от влиянията на външната среда като замърсен и сух въздух, затворените помещения с климатици или цигарен дим, както и от чисто пренатоварване на гласа.

 

Въпреки всичко, в доста от случаите можем да облекчим състоянието си, следвайки няколко простички, но важни съвета, както и да подпомогнем функцията на ларинкса с естествени съставки.

 

Какво трябва да правим, за да се справи по-бързо организмът?

- Прием на повече течности с умерена температура – важно е регулярното овлажняване на лигавицата, но без горещи напитки и кофеин, който има изсушаващ ефект;

- Да поставим овлажнител за въздух у дома;

- Да включим богати на вода плодове в менюто си – мандарините, портокалите и горските плодове са добър избор за студените дни;

- Да се храним с меки храни, които не дразнят допълнително ларинкса;

- Да се стараем да не пренатоварваме гласа си. Добре е да намалим говора до минимум, като не повишаваме тон;

- Да си почиваме, като оставяме поне по 20 мин. гласа си в покой;

- Да правим често инхалации с пара;

- Да обръщаме внимание на промяната в атмосферата /сух, студен или задимен въздух/ и как това влияе на гласа ни, като винаги се стараем да поддържаме комфортна среда.

 

Какво е добре да избягваме при дразнене в ларинкса?

- Приема на алкохол, както и излагането на цигарен дим;

- Да говорим дълги периоди от време;

- Да приемаме силни подправки и прекалено ароматни напитки, включително кафе и чайове, съдържащи кофеин;

- Да пием прекалено горещи или студени напитки;

- Да говорим на шумни места, защото в такива случаи рядко усещаме как напрягаме гласа си, опитвайки се да комуникираме със събеседниците си;

- Да не използваме в никакъв случай агресивни препарати и гаргари. Това може да раздразни допълнително ларинкса и да спомогне за загубата на гласа ни.

 

За да предпазим лигавицата и да подпомогнем организма да възстанови по-бързо нормалната функция на гърлото, можем да разчитаме на естествена сила от природата.

 

Herbitussin билкови пастили са с изцяло натурален състав, повлияващ благоприятно функцията на лигавицата на устната кухина, гърлото и дихателните пътища, особено през есенно-зимния сезон и при състояния, предизвикани от престой в непроветрени, запрашени или задимени помещения, помещения с климатик, температурни промени, при пасивно и активно тютюнопушене и пренатоварване на гласа.

Herbitussin. Естествената сила на природата!

 

 

Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на услугата.
Научи повече

СЪГЛАСЕН СЪМ