Детски билкови изобретения: какво можем да сътворим с билки?

Детски билкови изобретения: какво можем да сътворим с билки?

| | Брой прочитания: 880

30.04.2018

Пролет е. Слънцето е щедро, дори на моменти се раздава с лятна топлина. Идеално е за разходки в планината и навсякъде сред природата. Нищо не бива да ви спира да вземете децата и да се впуснете в пролетни приключения навън. Малчуганите имат нужда от слънчева светлина, от витамин D, движение и общуване с природата. А за да ги заинтригувате и да направите игрите им още по-приятни, покажете им чудния свят на билките и растенията, и какво могат да сътворят с тях. Възможностите са наистина неизброими, ние само ще загатнем за тях с няколко примера за красиви, полезни и забавни детски билкови изобретения и игри.

 

Красивото на фокус

Има наистина много очарователни неща, които могат да се направят с билки и растения. Вероятно всички си спомняте как сте плели венчета и гривни от лайка в детството си.

 

 

Научете и децата си да правят такива. Могат да се измайсторят венци както от лайка, така и от други билки или клонки, да ги украсят с различни цветя, пръчици канела и цветни мъниста.

А какво ще кажете за пано от листа и цветя? Съберете с децата няколко твърди и дълги листа и различни билки – глухарчета или лавандула. Сплетете ги, като ги аранжирате, както ви харесва. Дългите листа закрепете с малко тиксо, като увиете другите треви около тях, а стръковете лавандула поставете на няколко места в средата. След това, за да стане паното твърдо, можете да го лакирате с безцветен лак за нокти и да го закачите като картина на стената. Така не само ще научите децата да бъдат креативни, но и ще внесете част от природата вкъщи.

 

 

С помощта на шишарки, жълъди и листа пък можете да сътворите чудни играчки за коледната елха. Разбира се, най-подходящо е това да се случи през есента. Освен изброените материали, трябва да вложите само още две важни съставки – въображение и щипка любов.

 

 

 

Полезното винаги е водещо

Най-полезното нещо с билки, което можете да научите децата си да правят, е и много лесно за приготвяне – чаша ароматен и лековит чай. Научете ги да познават билките или поне някои като мента, мащерка, лайка, как да ги събират и да ги сушат. Сушенето на билките се прави, като се съберат и вържат на снопчета, след което се закачат да съхнат на високо. Другият начин, познат от нашите баби, е да се разстелят хубаво, така че да има въздух между различните стръкове. Оставят се на проветриво място, докато изсъхнат добре.

 

 

Забавата е водеща

Всъщност всички билкови изобретения и дейности, изброени дотук, са много забавни както за децата, така и за родителите. Но има нещо, с което наистина ще спечелите малчуганите – свирене на трева. Откъсвате един стрък трева (за предпочитане е той да е по-дълъг), поставяте го между двата палеца на двете ръце, така че да е изпънат много добре, притиснат между палците и долната част на ръката ви. След което просто слагате устни на мястото и духвате силно, все едно надувате балон. И ето че тревата можела да свири!

 

 

Създадени в хармония с естествената сила на природата са Herbitussin билкови пастили Специална селекция. С основна съставка исландски лишей и екстракти от 14 билки те повлияват благоприятно фаринкс, ларинкс и симптомите на болно гърло.