Билките – първи приятели на спокойния сън!

Билките – първи приятели на спокойния сън!

| | Брой прочитания: 547

24.07.2018

 

Когато сън не те лови, чай от билки си свари.

Чашка или две пийни

и скоро като бебе ще заспиш…

Спокойният сън е нещо, което все повече хора желаят и все повече хора губят, за съжаление. Сънят е здраве и е излишно да казваме колко раздразнителен, сърдит и без настроение се чувства човек, когато не се е наспал. Вместо обаче да опитваме какви ли не средства за борба с безсънието, най-добре е отново да се обърнем към природата, а именно – билките. А когато говорим за билки, които имат седативно въздействие и биха ни помогнали да спим добре, трябва да споменем лайката, ментата, мащерката, жълтия кантарион и липовия цвят.

Лайка

 

 

 

Лайката е позната с успокояващото си въздействие от дълбока древност. Името ѝ произлиза от гръцки и означава „вид ябълка“, което вероятно идва от цвета на лайката с мирис на пресни ябълки. Няма човек, който да не се успокои и усмихне само като вдиша дори за миг този аромат. Когато обаче сте възпрепятствани да тичате из благоуханни полета, осеяни с лайка, винаги можете да си приготвите вкъщи чаша ароматен чай от тази билка. Със сигурност той ще ви отпусне, успокои и ще ви позволи по-лесно да заспите.

 

Мента 

 

 

 

Листата на ментата съдържат множество етерични масла. Ментолът е този, който осигурява типичната миризма на растението и го прави така предпочитано за успокоение. Ментата се използва в толкова много вкусни ястия, така че никой не се съмнява във вкуса и прекрасния ѝ аромат, но тя е и силно оръжие срещу множество възпалителни процеси в човешкия организъм. Чаят от мента се препоръчва както са освежаване, така и за успокоение.

 

Мащерка

 

 

Както ароматът, така и видът на мащерката просто карат човек да поспре и да ѝ се полюбува. Но няма и да сгрешите, ако си наберете мащерка и си я отнесете вкъщи. Чаят от тази билка е направо вълшебен. Той ще ви помогне да се освободите от напрежението, да успокоите нервната система и за спокоен сън.

 

Жълт кантарион

 

 

 

Това е билка за тялото и ума. Използвали са растението от дълбока древност за спиране на кръв при наранявания например. В жълтия кантарион се съдържа една много важна съставка – хиперицин, която влияе много добре на мозъка. Затова тази билка е известна като естествен антидепресант. Научно доказано е, че жълтият кантарион подобрява настроението. Консумацията му стимулира отделянето на серотонин или с други думи – хормона на щастието.

 

Липов цвят

 

Едва ли има човек, който не си спомня за лятото и за детството си, когато усети аромата на липовия цвят. Той притежава не само магическото свойство да ни пренася през времето, но гони умората и успокоява нервите, има противовъзпалително и противомикробно действие. Да не говорим за вкуса на чая от липов цвят – божествен.

Всички тези благоуханни билки са част от естествената сила на Herbitussin билкови пастили.

Herbitussin пастили съдържат 20 билки и етерични масла в помощ на бронхите и гърлото.